A lengyel munkaadók a legszívesebben az elmúlt években külföldre távozott lengyeleket hívnának haza betölteni a munkaerőhiány miatt üresen álló állásokat - idézte a gazeta.pl a Work Service felmérését. Ez a törekvésük összhangban van a vizsgálatban megkérdezettek háromnegyedének véleményével.

Egyharmaduknak az ellen sincs kifogása, ha keletről hívnak az országba munkásokat. Azzal is sokan egyetértenek, hogy az EU-tagországokból kellene munkaerőt importálni. A statisztikai hivatal adatai szerint közel 120 ezer állás betöltetlen Lengyelországban, és ez a szám várhatóan nőni fog.

A gazdasági emigránsok hazacsábítása azonban nem könnyű feladat, ugyanis a vállalatok többsége továbbra sem tud versenyezni a külföldi fizetésekkel. Nagy kihívás a demográfiai helyzet is: az ENSZ legújabb adatai azt mutatják, hogy a lengyel lakosság ijesztő tempóban zsugorodik.

A helyzetet ma főleg az ukránok mentik meg, ezt a lengyelek 32 százaléka jó megoldásnak tartja. Ugyanakkor bár évek óta dolgoznak az országban Ázsiából érkezett bevándorlók, a lengyelek kevésbé szívesen fogadják el őket kollégáiknak.