A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint Lou Csi-vej pénzügyminiszter tisztségét egyik helyettese, Hsziao Csi-o veszi át. Lou Csi-vej 2013 márciusa óta vezeti a pénzügyminisztériumot, és több reformot hajtott végre, például szigorú ellenőrzés alá vonták a nyakig eladósodott helyi önkormányzatok kötvénykibocsátásait. Bár távozásának okát nem közölték, elemzők egybehangzóan úgy vélik, hogy életkora miatt válik meg a bársonyszéktől, ugyanis a miniszterek általában nyugdíjba vonulnak a 65. életévük betöltése után.

Utódja, az 59 éves Hsziao Csi-o 2007 és 2013 között az adóhivatal vezetője volt, így kinevezése után máris elindultak a találgatások, miszerint a kínai kormány az adórendszer átalakítására készül, és egyebek között feltehetően bevezeti az egész országra kiterjedő ingatlanadót. Elemzők arra számítanak, hogy a személycserének nem lesz különösebb hatása a költségvetési politikára.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban megerősítette, hogy jövőre folytatják a proaktív fiskális politikát, ragaszkodnak az óvatos monetáris politikához és fenntartják az ésszerűen magas likviditást, miközben figyelnek arra, hogy megakadályozzák az eszközbuborékok kialakulását és ellenőrzés alatt tartsák a pénzügyi kockázatokat.

A kínai költségvetés hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára rúghat idén, szemben a 2015-ben elért 2,4 százalékkal. A jegybank egyes vezetői szerint a gazdasági növekedés hatékonyabb ösztönzésének érdekében a kormány hagyhatja, hogy a költségvetési kiadások tovább emelkedjenek és a hiány mértéke a GDP 4 és 5 százaléka közé ugorjon.

QP | Quality Placement