Július elsejétől jelentősen korlátozzák a legkisebb névértékű érmék használatát Szlovákiában is - írta a pozsonyi Új Szó. A kereskedőknek készpénzfizetés esetén úgy kell majd kerekíteniük a vásárlás végösszegét, hogy ne kelljen használnunk az 1 és 2 centeseket, fizetni azonban továbbra is fizethetünk velük.

Mindez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy ha az összes általunk vásárolt termék árát összeszámolva a vásárlás teljes összege például 12,41 vagy 12,42 euró lesz, akkor ezt lefelé, 12,40 euróra kerekítik, ha pedig 12,43 vagy 12,44, akkor felfelé, 12,45 euróra. Egy másik példa: ha a végösszeg 12,46 vagy 12,47 euróra jön ki, akkor 12,45 eurót fizetünk, ha pedig 12,48 vagy 12,49 euróra, akkor 12,50 eurót. Kicsi az esélye, de ha valamiért 1 vagy 2 centet kellene fizetnünk, az árat ez esetben is felfelé, 5 centre kerekítik.

Persze, mindez csak arra az esetre érvényes, ha készpénzben fizetünk, a készpénzmentes, vagyis kizárólag kártyás, okostelefonos és okosórás fizetésekre a kerekítés nem vonatkozik.

Készpénzt-utalvány kombináció

Mi történik azonban, ha a két fizetési módot kombináljuk? A jegybank szerint a készpénzes és nem készpénzes fizetés kombinációja esetén – pl. bankkártya + készpénz, vagy étkezési utalványok/ajándékutalványok + készpénz – az összegnek csak a készpénzzel fizetett részét kell kerekíteni. Példaként egy olyan vásárlást vehetünk, amelynél a végösszeg 36,99 euró. Ha például az említett összegből 30 eurót készpénzben, 6,99 eurót pedig hitelkártyával fizetünk, a vásárlás végösszegét nem kerekítik, vagyis marad a 36,99 euró. A készpénzben fizetett 6,99 eurót 7 euróra kerekítik, vagyis 37 eurót fizetünk.

Az egy- és kétcenteseket egyébként nem vonják ki teljesen a forgalomból, hivatalos fizetőeszközként a későbbiekben is fizethetünk velük, vagyis a kereskedők kötelesek lesznek elfogadni ezeket, de már jóval kevesebb lesz forgalomban, mint jelenleg.