Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház boszorkánykonyhájában új taktikát találtak ki Kína ellen, amely az új elnök, Donald Trump szerint alulértékeli valutáját, hogy ezzel ösztönözze hazai vállalatai exportját, háttérbe szorítva másokat a világpiacon - írja a MarketWatch.

A trükkös megoldásra azért van szükség, mert a washingtoni vezetés kerülni szeretné a közvetlen összeütközést Pekinggel - derült ki az ügyhöz közel álló, nevük elhallgatását kérő informátorok elmondásából. Ugyanakkor Trump nem akar lemondani arra, hogy "leszoktassa" a kínaiakat a jüan alulértékeléséről.

"Körmönfont" akció

A terv ezért a következő: a kereskedelmi miniszter általában inkorrekt állami támogatásnak fogja minősíteni a valutaárfolyam manipulálását függetlenül attól, hogy a világ mely országának vezetése él ezzel a módszerrel. Nem Kínára fog tehát mutogatni, hanem egy általános jelenségről fog beszélni, amely több országot érinthet, köztük Kínát. Ezt követően lehetővé válik, hogy az amerikai vállalatok a kereskedelmi tárcával együtt a támogatások hatását kiszűrő ellenlépéseket tegyenek.

Kifecsegték a "titkot"

Az ötlet, amelynek megvalósítása számos országot belerángathat egy valuta-világháborúba, része az új washingtoni adminisztráción belül felállított Nemzeti Kereskedelmi Tanács politikájának. Ez a szervezet azt a feladatot kapta Trump elnöktől, hogy tegye lehetővé Kína "megregulázását" anélkül, hogy a pekingi vezetés azt mondhatná, hogy az USA diszkriminatívan lép fel az ázsiai országgal szemben.

Legalább egy időre el akarják kerülni, hogy konfrontáció alakuljon ki a két ország között amiatt, hogy Washington valutamanipulációval vádolja Pekinget. Kérdés persze, hogy komolyan várnak-e eredményt az - egyébként eléggé átlátszó - nagy trükktől, ha már megszületése előtt leleplezik egy kiszivárogtatásban.