Új devizaháború indult be, a jegybankok világszerte kamatemelési ciklusokkal küzdenek az infláció ellen, és szeretnék elkerülni devizáik túlzott meggyengülését a dollárral szemben - írja a Világgazdaság. Jobban igaz napjainkban a mondás, mint valaha: a globális pénzügyekben az amerikai Federal Reserve fújja a passzátszelet.

Az erősödő dollár nyomás alá helyezi a világ többi jegybankját is, nyilván senki nem szeretné, ha igen nagy arányú tőkekivonás indulna meg a saját országából és áramlana a magasabb hozamot kínáló dollárban denominált befektetésekbe. A Fed legutóbb 75 bázisponttal emelt, de a júniusi meglepően nagy, 9,1 százalékos infláció nyomán egyre többen jósolnak júliusra 100 bázispontos szigorítást.

Növekvő importköltségek

A CME FedWatch Tool előrejelzései szerint a piac erre 30, a 75 bázispontra 70 százalék valószínűséget áraz. Az intézmény döntéshozói július 27-én ülnek össze, hogy megtárgyalják a kérdést. Az irányadó kamatsávot a piac 3,5-3,75 százalékra várja az év végére.

Az erős dollár megemeli az importköltségeket, ami napjainkban különösen az energiaárak kapcsán fáj egy ország nemzetgazdaságának. Egyfajta fordított irányú devizaháború indult így be, a dollár drágulásának hatásait kivédendő kamatemelési kényszerben vannak a jegybankok. „Pont fordított a helyzet, mint az elmúlt tíz évben. Manapság a legutolsó dolog, amit szerenél, egy gyenge deviza” – kommentálta a helyzetet az Abrdn egyik portfóliómenedzsere.

Bajban van Európa keleti fele

Európában, főleg annak keleti felén különösen nehéz a helyzet, az orosz–ukrán háború és a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése fokozott nyomás alatt tartja a térség devizáit. Persze a helyzet máshol sem rózsás, a dél-koreai központi bank júliusban 50 bázisponttal emelt. Az ausztrál, a norvég és a svájci monetáris hatóság is kamatemelési ciklust hajt végre.

Különösen meglepő ez az amúgy hagyományosan laza monetáris politikát követő alpesi országban – soha nem szerették, ha a svájci frank túlságosan megerősödik. A piacok arra számítottak, hogy kivárnak az emeléssel a harmadik negyedévig.