A kínai jegybank közel két százalékkal, hároméves mélypontra vitte le a jüan árfolyamát a dollárral szemben ara hivatkozva, hogy ezzel közelítenek a piaci folyamatok által indokolt átváltási arány felé - jelentette a Wall Street Journal. A beavatkozás hatására két évtizede nem látott napon belüli gyengülésen esett át a kínai valuta.

A dollárért 6,3360 jüant kellett adni, ami 1,99 százalékkal több a hétfőinél. Hongkongban 2,3 százalékos mínuszba kerül a kínai deviza a tőzsdei kereskedés kezdetén. A befektetők ausztrál dollárt kezdtek eladni, mert gyakran ezt tartják likvid kiegészítőként a jüan mellett. Az ázsiai valuták szintén lejtőre kerültek, mert a kereskedők úgy vélik, hogy ezek jegybankjai is gyengíteni fogják a hazai fizetőeszközt, hogy országaik exportcégei ne kerüljenek hátrányba kínai versenytársaikkal szemben.

Belenyúlkálnak

A jüan az elmúlt évtizedben fokozatosan esősödött a dollárral szemben, párhuzamosan azzal, hogy a kínai gazdaság a világ második legnagyobb gazdaságává vált, és ezzel nőtt a kínai valuta jelentősége a világpiacon. A keddi leértékelés a legjelentősebb beavatkozás a pekingi jegybank részéről 1994 óta, amikor az ország vezetése úgy döntött, hogy tesz egy nagy lépést a tervgazdálkodástól a piacgazdaság felé, s ezért hagyta három százalékkal leértékelődni a jüant.

A jelenleg érvényben lévő szabály szerint a központi bank meghatároz egy középárfolyamot a dollárral szemben a hazai valutára - ezt hívják daily fixingnek. Mostantól ennek meghatározásakor azt veszik alapul, hogyan zárt a deviza az előző kereskedési fordulóban. Ennek szellemében a hétfői záróárhoz képest vágtak kedden 1,9 százalékot.

Politikai viharok

A tudatos gyengítés várhatóan politikai viharokat kavar a világ kormányainak körében. Az amerikai kongresszusban biztosan felerősödnek azok a hangot, amelyek régóta kifogásolják, hogy a pekingi vezetés eltéríti a piaci mozgásoktól a jüan árfolyamát. Áprilisban a világ jegybankelnöke még arról beszéltek, hogy Kína nem fog a leértékelés eszközéhez nyúlni. Az IMF májusban több mint egy évtized eltelte óta először úgy látta, hogy a jüan nem alulértékelt.

A váratlan fejleményt nem hagyhatja figyelmen kívül az amerikai jegybank, a Fed sem, amely várakozások szerint arra készül, hogy szeptemberben emelje alapkamatát. A kínai lépéssel párhuzamosan azonban ez túl erős dollárt eredményezhet.

Az erősebb dollár azonnal meglátszott az olaj árán. A hétfői emelkedés után kedden a londoni Brent jegyzése 27 centtel, 50,15 dollár/hordóra, az amerikai WTI 29 centtel, 44,67 dollár/hordóra csúszott vissza.