Az új egyablakos uniós vámügyi ügyintézési rendszernek köszönhetően az áruk vámkezelésében részt vevő hatóságok könnyebben fogják tudni megosztani egymással a kereskedők által benyújtott elektronikus információkat, a kereskedőknek pedig mindössze egyszer, egyetlen portálon keresztül kell majd benyújtaniuk az áruk behozatalához, illetve kiviteléhez szükséges adatokat.

Az úgynevezett egyablakos ügyintézési környezet azt hivatott elősegíteni, hogy javuljon a hatóságok közötti együttműködés és koordináció, és ennek következtében könnyebb legyen automatikusan ellenőrizni az unió területére belépő vagy azt elhagyó árukkal kapcsolatos, nem vámjellegű kötelezettségeket. Az egyablakos ügyintézési rendszer az eljárások digitalizálása és racionalizálása révén biztosítani fogja, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen több, például az egészségügy, a biztonság, a környezetvédelem vagy a mezőgazdaság területéért felelős hatóságnak dokumentumokat benyújtaniuk különböző portálokon keresztül.

A javaslat elfogadásával a következő évtizedben végbe mehet a határellenőrzések korszerűsítése, ezáltal lendületet kaphat a kereskedelem, javulhat a biztonsági és a megfelelőségi ellenőrzések hatékonysága, továbbá csökkenhetnek a vállalatok adminisztratív terhei.

Az uniós bizottság azt írta, az Európai Unió a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjaként a világkereskedelmi forgalom 15 százalékát bonyolítja le. 2018-ban több mint kétezer uniós vámhivatal közel 343 millió vám-árunyilatkozatot kezelt, és 25,3 milliárd euró (mintegy 9,1 ezer milliárd forint) összegű vámot szedett be. A vámunió évente több mint 3,5 ezer milliárd euró értékű áru kereskedelmét segíti elő.

QP | Quality Placement