Várhatóan olyan javaslatot tesz közzé az Európai Bizottság, amelynek megvalósításával menedzselhető Európa kiszolgáltatottsága az oroszországi gázimportnak - derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely részben az Euractiv információira épül.

Az elképzelést a március 24–25-ei uniós csúcson vitatják meg az unió tagállamainak vezetői. A terv egyik lényeges eleme, hogy a tagországoknak minden év november 1-jéig legalább 90 százalékig fel kell tölteniük a föld alatti gáztárolóikat arra az esetre, ha elakadna a vezetékes gázellátás. Ezt először már az idén meg kellene tenniük.

A saját tárolókkal nem rendelkező országoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a belföldi piaci szereplők szerződjenek a tárolóval rendelkező tagállamok tárolóüzemeltetőivel, továbbá e szereplőknek hozzáférést kell adniuk az ország éves gázfogyasztása 15 százalékának megfelelő határkeresztező kapacitáshoz.

Az Európai Bizottság egy olyan tanúsítási rendszer bevezetését is javasolja a nemzeti szabályozó hatóságoknak, amelyekkel megakadályozható, hogy a külföldi üzemeltetők manipuláljanak a gáztárolással. A hatóságok ugyanis megtagadnák a tároló tanúsítását, ha bebizonyosodik, hogy annak üzemeltetője fölött bármely jogot gyakorló természetes vagy jogi személy veszélyeztetheti az energiaellátás biztonságát. E gondolat mögött az áll, hogy a Gazprom orosz állami monopólium németországi, hollandiai és más uniós gáztárolókat üzemeltet.

Vitát okozhat a tagországok esetén, hogy különbözőképpen függenek az orosz gáz importjától, így eltérően szorulnak a tartalékolásra. További különbség, hogy különböző módon férnek hozzá az alternatív gázforrásokhoz, ezért egymástól nagyon eltérő árat fizethetnek a gázért. A nagy tartalékot ráadásul néhány hónap alatt nagyon drágán kellene felhalmozni.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.