Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 21,1 százalékkal nőtt novemberben éves összehasonlításban. Az export bővülése ezzel messze meghaladta a 12,0 százalékot valószínűsítő elemzői előrejelzést, és majdnem kétszeres ütemre gyorsult az októberben regisztrált 11,4 százalékról.

A novemberi adat ráadásul 2018 márciusa óta a legerősebb, akkor 44,5 százalékos növekedést jegyeztek fel. A kínai kivitel novemberben immár a hatodik egymást követő hónapja bővült, ami részben annak köszönhető, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben - írta az MTI.

A kínai exportőrök számára azonban nehézséget jelenthet a jüan hónapok óta tartó lendületes erősödése. A kínai valuta értéke immár a hatodik egymást követő hónapja nő, és jelenleg csaknem két és fél éves csúcsnak számító szinteken mozog.

A behozatal dollárban számított értéke a vártnál enyhébb mértékben, 4,5 százalékkal nőtt éves bázison a múlt hónapban. Az import bővülésének üteme ezzel tovább lassult az októberben mért 4,7 százalékról, a behozatal mindazonáltal a harmadik egymást követő hónapja növekedett novemberben. Elemzők 6,1 százalékos bővülésre számítottak.

Az év első tizenegy hónapját tekintve az export 2,5 százalékkal nőtt, az import pedig 1,6 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest.

A kínai külkereskedelmi mérleg újabb jelentős emelkedéssel 75,43 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, ami a legmagasabb regisztrált adat. Elemzők 53,50 milliárd dolláros szufficitet jósoltak az októberi 58,44 milliárd dolláros többlet után.
A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 14,9 százalékkal emelkedett, az importé pedig 0,8 százalékkal csökkent novemberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 507,10 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.
Az év első tizenegy hónapját tekintve az export jüanban számolt értéke 3,7 százalékkal emelkedett, az importé pedig 0,5 százalékkal esett vissza éves bázison.

A politikailag is érzékenynek számító amerikai viszonylatban Kína kereskedelmi többlete novemberben 37,42 milliárd dollárra emelkedett az októberi 31,37 milliárd dollárról. Novemberben az Egyesült Államok importált kínai termékeket a legnagyobb - 51,9 milliárd dollár - értékben.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusban várhatóan nem hoz hirtelen fordulatot Joe Biden január 20-ai hivatalba lépése. A novemberben megválasztott Biden a múlt héten úgy nyilatkozott: nem készül a januárban aláírt amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás azonnali felmondására, sem pedig a kínai exportcikkekre kivetett pótvámok visszavonására.

A dollárban denominált értékek alapján az év első tizenegy hónapját tekintve Kínának az Európai Unióba irányuló exportja 5,7 százalékkal nőtt éves bázison. Ez a növekedés további gyorsulását jelenti a január-októberben regisztrált 3,7 százalékos bővüléshez képest. Az EU-ból származó import az első tizenegy hónapban azonban csupán 0,2 százalékkal emelkedett, szemben a január-októberi 1,6 százalékos növekedéssel.

Az exportpiacokat sújtó újabb járványhullámok okozta bizonytalanságok miatt Kína egyre inkább a belföldi piac fejlesztésére helyezi át a hangsúlyt. Hszi Csin-ping kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a "kettős keringési" stratégiát, amely a gazdaság fellendítésének érdekében nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is. A stratégia az ország soron következő - a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó - ötéves tervének irányelvei között szerepel.