Közösségi oldalán elemezte Palotás János, a rendszerváltás időszakának egyik legismertebb vállalkozó-lobbistája a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát arról, hogy fel kellene függeszteni az iparűzési adó megfizettetését - írta a hvg.hu. Parragh László ötlete még jobboldali önkormányzatoknak sem tetszik, hiszen őket is megfosztaná az egyik legfontosabb bevételi forrásuktól.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azt mondta, ha a terv megvalósulna, akkor másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés, mivel csődbe taszítaná az önkormányzatot. Palotás dilettánsnak tartja a kamarai elnök javaslatát. Ő nem csak az önkormányzatok szempontjából közelíti meg a kérdést, hanem egy egészen más érvet is elővett.

Mivel az iparűzési adót a cégek az árbevételük után fizetik, a felfüggesztése semmilyen segítséget nem nyújt a tevékenységüket önhibájukon kívül abbahagyó vállalkozásoknak. A kormány akár fel is emelhetné az adó mértékét, annak léte vagy nem léte a bajba jutott vállalkozások számára közömbös

Ugyanez a probléma szerinte Parragh kevesebb médiavisszhangot kapott másik ötletével, a társasági adó felére csökkentésével is. Mint írta, ez a javaslat csak arról szól, hogy az önkormányzatoktól vegye el a bevételt a kormány, és azt követően más jogcímen visszaossza a saját kedvenceinek.