Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az AP hírügynökség összeállítása emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben több ország, így Ausztrália, Dél-Korea, Indonézia és Dél-Afrika jegybankja kamatot csökkentett, hogy ellensúlyozza a globális gazdaság növekedésének lassulásából, az amerikai-kínai kereskedelmi viszályból és a brexit bizonytalan kimeneteléből fakadó kockázatokat.

Szakértők rámutattak arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július 31-én záródó kétnapos ülésén  kamatcsökkentésről dönthet, először 2008 óta. Az irányadó kamatsáv jelenlegi 2,25-2,50 százalék.

Megfigyelők szerint az szinte biztos, hogy az ECB hamarosan gazdaságélénkítő intézkedéseket hoz. Most csak az a kérdés, hogy ezt az ECB kormányzótanácsának hat hét múlva esedékes ülésén, vagy már csütörtökön bejelentik.

A Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az ECB talán már csütörtökön mínusz 0,4 százalékról mínusz 0,5 százalékra változtatja a betéti kamatlábat. Az euróövezeti jegbank igazgatótanácsa legutóbbi, június 6-i ülésén még használta azt az egy ideje standard szöveget, miszerint "a kamat a jelenlegi szinten marad legalább 2020 első fél évének a végéig".

A június eleji ülésen változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A szakértők körében megoszlik a vélemény azzal kapcsolatban, hogy az ECB valamikor a későbbiekben felújítja-e a 2015-ben elindított és tavaly decemberben kifutott, 2,6 ezer milliárd eurós eszközvásárlási programját. A jegybank júniusban az euróövezet idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzést 1,2 százalékra javította az addig várt 1,1 százalékról, a jövő évre vonatkozó adatot ugyanakkor 1,6 százalékról 1,4 százalékra rontotta. Tavaly 1,9 százalékkal nőtt az euróövezet GDP-je.

Elemzők korábban szeptemberre várták ezt a lépést.