Kereskedők szerint a túlkínálat visszaesése és az árak emelkedése csak átmeneti, ugyanakkor az ellátási zavarok miatt - még az Egyesült Államok termeléskiesését leszámítva is - mintegy 2,5 millió hordóval csökkent a napi kitermelés.

Nigériában az ország legnagyobb olajterminálját blokkolták fegyveres betolakodók csütörtökön, így több mint 22 éves mélypontra, 1,4 millió hordó alá esett a napi kivitel. Kanadában futótűz miatt kellett a kitermelést naponta 1 millió hordóra csökkenteni, bár a termelés fokozatosan emelkedik. A líbiai kőolaj-kitermelést pedig nemzetközi konfliktus nehezítette.

A francia BNP Paribas Bank olaj- és nyersanyagpiaccal foglalkozó szakembere szerint nagyon hirtelen és túl magasra emelkedtek az olajárak, azonban várhatóan továbbra is nyomást gyakorol majd a kőolaj árára az erős dollár és a túlkínálat. A szakember azt valószínűsíti, hogy az olaj hordónkénti ára 35-40 dollárra csökken.

Napi legmagasabb értékén az északi-tengeri Brent könnyűolajat pénteken hordónként (159 liter) 49,38 dolláron jegyezték júliusi szállításra Londonban, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtát pedig 49,28 dolláron a New York-i árupiacon. A Brent 49,85 dolláron szerdán, a WTI pedig 49,04 dolláron csütörtökön ütötte meg heti és egyben több mint féléves csúcsát.