Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők nézőpontjából az állatgyógyászati üzlet virágzik – írja Sarah O”Connor, a Financial Times publicistája. Az állatorvosi praxisoknak szükséges eszközöket gyártó CVS Group, illetve Pets at Home vállalatok részvényeinek ára 115, illetve 70 százalékkal nőtt 2020 eleje óta, főként annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány alatt nőtt a házi kedvencek száma a háztartásokban.

Egy hasonló vállalatba, az IVC Evidensiába nemrégiben új tőke érkezett, ami 12,3 milliárd euróra értékelte a vállalatot, ami négyszerese a két évvel ezelőtti értékének és több mint 32-szerese az IVC 2021 márciusában végződött üzleti évében elért nyereségének, ami egy szakértő szerint sztratoszférikus bővülés.

A pénzpiaci boomnak azonban van egy sötét oldala is, ahogy az az amerikai és ausztrál állatorvosi szövetségek adataiból kiderül. A két szervezet arra figyelmeztet, hogy riasztóan sokan hagyják el az állatorvosi és -ápolói pályát, mert úgy érzik felőrli őket a munka és kiégnek. Az állatgyógyászati ágazatban dolgozókat segítő amerikai Vetlife segélyvonalat négyezren hívták fel 2020-ban, ami tízszerese a 2014-es telefonoknak.

Bajok, bajok, bajok

A brit Royal College of Veterinary Surgeons tanácskozást szervez novemberben arról, hogy mit kezdjenek a munkaerőhiánnyal az ágazatban, a British Veterinary Association szinte könyörög az embereknek, hogy hosszasan és alaposan gondolják meg, mielőtt házi kedvencet vesznek magukhoz vagy vásárolnak. A közösségi médiában egy a szakmában dolgozó illető arra panaszkodott, hogy elege van abból, hogy minden nap sírva tölti az estéit amiatt, ami napközben történik vele.

A kiégett állatorvosok és segítőik helyzete hasonlít a más hiányszakmák, például a teherautó-sofőrök gondjaira. A nehéz munkakörülmények évek óta megoldatlan problémái halmozódnak fel annyira, hogy sokan elhagyják a pályát. Az Egyesült Királyságban a brexit súlyosbította a helyzetet – a szigetországban bejegyzett állatorvosi személyzet több mint fele más EU-országokból érkezett.

Régi nóta

A bajok nem újak. Egy 2019-es felmérés szerint csak az állatorvosok 48, az állatorvosi ápolók 51 százaléka mondta azt, hogy akkor is ezt a pályát választaná, ha újrakezdhetné a karrierjét. A friss diplomások harmada azt mondta, hogy nem kap kellő támogatást a munkájához. Az ápolók negyede azt tervezte, hogy öt éven belül szakmát vált, szemben a 2014-es 15 százalékos aránnyal.

A legfőbb kifogások – hasonlóan a teherautó-sofőrökhöz –, hogy nincs az embernek szabadideje, bármikor megcsörrenhet a telefonja valamilyen munka miatt. Emellett fárasztóak a hozzá nem értő állattartók és azok, akik nyerészkedéssel vádolják az állatorvosokat a kezelések magas ára miatt.

Pedig a fizetések nem kiugróak. Az Egyesült Királyságban az állatorvosok medián átlag havi fizetése nagyjából 1,6 millió forintnak megfelelő összeg, az ápolóké ennek a fele, miközben az országos medián átlagbér nagyjából 800 ezer forintnak megfelelő összeg. Ez kisebb, mint amit más értelmiségi állásokban fizetnek, ami elviselhető, amíg valaki a hivatásának tekinti az állatok gyógyítását, ám nem az, amikor kiég, és már nem szereti annyira a munkáját, mint korábban.