Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály az MTI-nek szombaton Milánóból telefonon elmondta, hogy az olasz európai uniós elnökség keretében, az unió pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális milánói ülésén a gazdasági és növekedési kilátások áttekintése mellett konkrét javaslatok is elhangzottak. Ezek közül is figyelemre méltónak nevezte azt a lengyel kezdeményezést, amely magánpiaci források bevonásával próbálná ösztönözni a gazdasági növekedést.

Ez a 700 milliárd eurós javaslat nem a meglévő uniós pénzeket osztaná újra, hanem közös befektetési alapot hozna létre, amely magánforrások bevonásával teremtene fedezetet elsősorban energetikai, közlekedési, információs és kommunikációs beruházások megvalósítására.

Az új alap közös uniós háttérrel bocsátana ki kötvényeket, ami nem növelné a garanciát vállaló országok államadósságát - mondta Varga Mihály.

A további javaslatokkal kapcsolatban Varga Mihály kitért arra, hogy némi aggodalommal hallgatták azt a román felvetést, amely a növekvő román védelmi kiadásokat levonná a költségvetési hiányból.

"Nem hiszem, hogy a tagállamok közötti hadiipari különbségeket át kellene vezetni a pénzügyi mérlegekbe is, így kedvezni azoknak az országoknak, amelyek még többet akarnak haditechnikára költeni" - mondta Varga Mihály, hangsúlyozva: a védelmi költést nem szabad "könyvelési trükkel" támogatni.