A cikk szerzője, Michal Szuldrzynski szerint mindazonáltal a Brexit után a mainál nagyobb lehet Lengyelország jelentősége az Európai Unióban, amennyiben Varsó aktívan bekapcsolódik az EU jövőjéről szóló vitába. Nem kizárt az a forgatókönyv, hogy az EU az euróövezetre csökkenti a tagállamok körét, ezért Varsónak jeleznie kellene: kész az euró bevezetésére. Amennyiben a kormány nem így dönt, mindent meg kell tennie, hogy Lengyelország mégis bekerüljön az unió "kemény magjába" - véli a napilap kommentátora.

A WSieci című konzervatív hetilap kommentátora úgy vélekedett, Varsó elveszíti szövetségesét "az uniós szklerózis elleni harcban", a tagállamok között megindul a küzdelem a befolyásért, a súlypont még jobban Párizs és Berlin felé tolódik el.

Lukasz Warzecha szerint "az apokaliptikus forgatókönyvek mégsem válnak be", London elrendezi az EU-val való viszonyát, bár pesszimista forgatókönyv szerint "az euroföderalisták megpróbálják keresztülvinni beteges ötleteiket". Varsó a Brexit után átvehetné London eddigi szerepét, kiállva "a rugalmas, az állampolgárokat meghallgató, bürokráciamentes" EU mellett - állapította meg a kommentátor.