A varsói tőzsde pozitívan reagált a kormány adósmentési elképzeléseire - írta a börze lapja, a Parkiet. Az online lap szerint a javaslatok nem túlságosan radikálisak, ezért az eddig kemény nyomás alatt álló, a valutában való jelzáloghitelek legnagyobb kibocsátói részvényeinek árfolyama megugrott. Tegnap délutánra a Getin Noble Bank papírjai több mint 8 százalékkal, a PKO BP 5, az mBank 3,8, a Millennium több mint 3,6 százalékkal drágultak. A Parkiet szerint "a befektetők örömmel fogadták, hogy egyetlen olyan radikális megoldás sem szerepelt a javaslatok között, mint amilyet Magyarországon vagy Horvátországban alkalmaztak."

Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter terjesztette a bankok elé a kormány javaslatait. Ezek közül az elemzők a legreálisabbnak azt tartják, hogy három éves törlesztési szünetet vezessenek be valamennyi jelzáloghitelre, nem csak a frankban felvettekre, ugyanis a jelenlegi alacsony kamatszint mellett ez okozná a legkisebb veszteséget a bankoknak és a legnagyobb könnyítés volna az adósok számára.

Emellett évi 15 százalékra kellene csökkenteni az árfolyamváltozás kockázatát. Nem tennék kötelezővé, de lehetővé tennék a külföldi valutában felvett kölcsönök költségmentes zlotyra váltását a jegybank aktuális középárfolyamán. Emellett az újonnan felvett hitel összege nem haladhatná meg a jelzálog tárgyát képező ingatlan értékét. A munkahelyük elvesztése vagy betegség miatt legnehezebb helyzetbe került adósok törlesztésének ideiglenes pénzügyi támogatását is javasolja a kormány, amit később kellene visszafizetniük.
.