Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerencsétlenek és nyugtalanítóak Orbán Viktor miniszterelnök szavai azzal kapcsolatban, hogy milyen autonómiát látna jónak a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar kisebbségeknek - mondta Donald Tusk lengyel kormányfő a Warsaw Voice hírportál tudósítása szerint. Orbán szerdai beszédében arról értekezett, hogy az etnikai kisebbségben élő magyarok ügyét napirendre tűzi az ukrán krízis, amivel szelet vetett és vihart aratott az európai államok vezetőinek körében.

Magyarország ki fog állni a határon túl élő magyarok jogaiért az EU-n belül és autonómiát akar nekik Ukrajnában is - idézi a magyar kormányfő szavait a lengyel internetes site, emlékeztetve arra, hogy 200 ezer magyar él Kárpátalján. Biztosítani kell számukra a kettős állampolgárság felvételének lehetőségét és minden közösségi jogot, beleértve az önkormányzat alakításának jogát is - folytatja Orbán Viktor mondanivalójának összefoglalását a portál.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Orbán miniszterelnök állásfoglalását szerencsétlennek tartom - mondta Donald Tusk kedden a kormányülés után. Ma, amikor azt tapasztaljuk, hogy Oroszország erőfeszítéseket tesz Ukrajna szétszakítására, egy ilyen kijelentés aggasztó. Nagyon óvatosnak kell lennünk: sem a hazai, sem a nemzetközi porondon nem szabad olyan megjegyzéseket tennünk, amelyek úgy tűnhetnek, mintha támogatnák az oroszbarát ukrán szeparatisták törekvéseit.

A lengyel miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya garantálni szándékozik, hogy Lengyelország egyetlen szomszédja se fenyegesse Ukrajna integritását és szuverenitását. Ezt az álláspontot fogja képviselni a csütörtöki pozsonyi biztonsági konferencián, amelyen jelen lesz Orbán Viktor és Arszenyij Jatszenyuk ukrán kormányfő is.