A lengyel munkaadók azt akarják, hogy állítsák vissza az országban a vasárnap kereskedelmet, ezért törvénytervezetet készítettek, amelyet elküldtek a kormánynak és a szakszervezeteknek - adta hírül a Business Insider Polska. A kereskedelem visszatérte ugyanakkor csak időleges lenne. A tervet a Társadalmi Párbeszéd Tanácsához adták be, amelyben a munkaadókon kívül képviseltetik  magukat szakszervezetek és a kormány.

A munkaadók régóta követelik a vasárnapi kereskedelmet érintő jogszabályok változtatását. Az elképzelés szerint nem teljesen térne vissza a vasárnapi nyitva tartás, hanem meghatározott időkorláttal. A tervezet értelmében a vasárnapi kereskedelmi tilalmat eltörölnék járvány idejére, és annak végétől számítva 180 napig. Azokon a vasárnapokon, amelyekre ünnep esik, a boltok továbbra is zárva tartanának. A vasárnapokból kettőnek szabadnak kellene lennie a dolgozóknak.

A jogszabály szerzői azzal magyarázzák a tervezetet, hogy a járvány miatt a kereskedelmi központokban a boltok bérleti díja sem térül meg, és a bevásárlóközpontok bezárása miatt tömegesen kellene a dolgozókat elbocsátani. Így vasárnapi kereskedelmi tilalom felfüggesztése elsősorban a munkahelyek megvédését eredményezné. Emellett kényelmesebb lenne a vásárlóknak, mert a vásárlások hat helyett hét napon oszlanának el - írják a munkaadók.