Mintegy 180 külföldi zsoldos és egy nagy nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be a Lviv megyei Sztaricsi közelében található jarovivi katonai létesítmény elleni vasárnapi orosz légicsapással kapcsolatban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője - írja az MTI moszkvai tudósítója.

A jarovivi gyakorlótéren korábban NATO-országokból érkezett kiképzők oktattak ukrán katonákat. Konasenkov azt mondta, hogy az objektumon fegyverraktár működött és külföldi zsoldosok felkészítése is folyt az orosz erők elleni bevetésük előtt. (Ukrán források szerint 35 halottja és 134 sebesültje van a jarovivi orosz légitámadásnak.)

Nyugati segítséget kér Lviv polgármestere

A lengyel-ukrán határtól alig 70 kilométerre fekvő Lviv város polgármestere, Andrij Szadovij vasárnap azt nyilatkozta, hogy Lviv egy hatalmas menekülttáborra emlékeztet, miután több mint 200 ezer ember érkezett már a városba - írta meg a 444.hu. „Szükségünk van a légtér lezárására, szükségünk van katonai felszerelésre... Még ma döntésre van szükségünk. Ma van szükségünk golyóálló mellényekre, nem holnap. Holnap orosz rakéták célba érnek az Európai Unióban” - mondta a polgármester.

A vasárnap esti orosz hadijelentés szerint a háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 3736 létesítménye vált működésképtelenné. Konasenkov szerint Ukrajna eddig 100 repülőgépet, 139 pilóta nélküli légijárművet, 1234 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 122 rakéta-sorozatvetőt, 452 tüzérségi ágyút és aknavetőt valamint 1013 speciális katonai járművet veszített.

A tábornok szerint az elmúlt egy napban az orosz légierő és légvédelem az ukrán légierő egy Szu-24-es repülőgépét és 11 drónt, köztük két Bayraktar TB2-est lőtt le. A tájékoztatás értelmében az orosz erők újabb öt települést foglaltak el néhol 9 kilométert nyomultak előre.

Hétfőn online folytatódnak a tárgyalások

Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások - közölte az MTI szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel. Az orosz delegációt, ugyanúgy, mint az eddigi három fehéroroszországi személyes tárgyalási fordulón, Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó vezeti.

A Kreml sajtószolgálatának szombati beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, hogy "az orosz és ukrán képviselők között az elmúlt napokban videóformátumban tárgyalássorozat" zajlott le.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos híreket itt olvashatja.