Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy tévéinterjúban bevallotta, hogy a vasárnapi kereskedelmi zárva tartás első elemzései szerint nem sikerült elérni a kormánynak azt a célját, hogy az új törvénnyel segítséget nyújtsanak a kis boltoknak az áruházakkal vívott piaci csatájukban - tudósított a Business Insider Polska.

Morawiecki szerint Lengyelországban a gazdaság fejlődése nyomán a nagy területű boltok és kereskedelmi központok váltak a kiskereskedelem domináns szereplőivé. A vasárnapi boltzár egyik célja az volt, hogy erőre kapjanak a kis boltok, ám úgy tűnik, ez álomnak bizonyult. Néhány hét múlva pontosabb elemzések is készülnek erről.

A 2018 januárjában elfogadott törvény korlátozza a kereskedelmet Lengyelországban vasárnap és az ünnepeken. Idén csak minden hónap hónap utolsó hétvégéjén lehetnek nyitva a boltok, valamint a karácsonyt megelőző két hétvégén és a húsvét előtti vasárnap. Jövőre ennél is szigorúbb lesz a tilalom. A kis boltok nyitva lehetnek vasárnap, ha a tulajdonos vagy családtagjai állnak a pult mögött. Emellett a törvény egész katalógust tartalmaz a kivételekről, például az internetes üzletek vasárnap is üzemelhetnek.