Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ILO közleménye szerint jelenleg legalább 53 millió háztartási alkalmazott dolgozik a világon - a gyerekekkel foglalkozókat nem számítva - és ez a szám folyamatosan növekszik a fejlett és fejlődő országokban. Az ILO szerint az ebben a munkakörben dolgozókból mintegy 10,5 millióan gyerekmunkások -  legtöbbjük kiskorú -, és a hártartási alkalmazottaknak 83 százaléka nő.

Az új egyezmény szeptembertől nemzetközi jogi szintre emelkedik. A nemzetközi szervezet közleménye szerint eddig nyolc ILO tagállam retifikálta az egyezményt: Bolívia, Olaszország, Mauritius, Nikaragua, Paraguay, a Fülöp-szigetek, Dél-Afrika és Uruguay. A konenció elfogadása óta ugyanakkor több ország olyan törvényeket fogadott el, amelyek javítanak a háztartási alkalmazottak munkaügyi és szociális helyzetén. Ezek között van Venezuela, Bahrain, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Spanyolország és Szingapúr. Emellett jogszabályi reformok kezdődtek többek között Finnországban, Namíbiában, Chilében és az USA-ban - teszi hozzá a szerezet. Több más ILO-tagállam pedig már elindította az ILO 189. számú konvenciójának ratifikációs folyamatát - ezek között van például Németország és Costa Rica.

Az ILO idén januárban, Háztartási alkalmazottak a világon című tanulmánya szerint a háztartási alkalmazottak általában magánházaknál dolgoznak, gyakran a munkaköri feltételek világos meghatározása, valamint bejelentés nélkül, gyakran ezek az alkalmazottakra nem vonatkoznak a hatályos munkaügyi szabályozások. Az ILO szerint a tanulmány elkészítésének idején ezen alkalmazottaknak csak 10 százalékára vonatkoztak más alkalmazottakat is megillető általános munkaügyi szabályozások. Több mint negyedük viszont teljesen kiesett a helyi munkaügyi szabályozások alól.

Az ILO szerint a háztartási alkalmazottaknak gyakran siralmas munkakörülményekkel, kizsákmányolással és emberi jogok megszegésével kellett szembesülniük. A jogi szabályozások hiánya pedig növelik ezen alkalmazottak kiszolgáltatottságát, és megnehezíti a jogorvoslati lehetőségeiket. Ennek eredményeként gyakran a hasonló munkakörökben dolgozókhoz képest kevesebb fizetésért többet kell dolgozniuk. A mostani egyezménytől az ILO azt reméli, hogy ez erős jelzést küld - a háztartási alkalmazottak mellett - a szervezet tagállamainak és hamarosan javulás következhet be ezen alkalmazottak jogi védelme terén is.