Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egyre több jel utal arra, hogy a kilábalás a megfelelő úton halad", mondta utalva a "kiváló" első negyedévi eredményekre, valamint az erős üzleti hangulatmutatókra. A pénzügyi kondíciók már "kedvezőek" és a hitelpiaci kereslet javulása közepette nincs jele a kínálat szűkösségének - tette hozzá. "Összességében komoly okunk van azt hinni, hogy sikeresen kiléptünk a gazdasági válságból" - mondta Noyer.

Ugyanakkor elismerte, hogy egyes mutatók tetőztek és lassulhat a növekedés az elkövetkező negyedévekben. Az adósságszintek csökkentése vélhetően hatással lesz a térség közép távú növekedésére - tette hozzá. Noyer, aki az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának is tagja beszédében elmondta, hogy az EKB a szükséges erővel lép fel az árstabilitás védelme érdekében.

Az Európai Központi Bank kamatdöntő bizottsága csütörtökön tartja ülését. Elemzők arra számítanak, hogy a testület júliusban ismét emelhet az irányadó kamaton. Az EKB éveken át rekordalacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta kamatlábát, mígnem április 7-én, a növekvő inflációs nyomásra hivatkozva 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte irányadó kamatot.

Az euróövezeti adósságválságról azt mondta, hogy az adósság átstrukturálásához hasonló eljárások nem jelentenek megoldást. Kiemelte, hogy a kelet-európai államok példája bizonyítja, a költségvetési kiigazítások működőképesek és külön dicsérte Spanyolországot előző évi teljesítményéért. Spanyolország euróövezeti kivitele 10 százalékkal, míg a világ többi térségbe irányuló exportja 19 százalékkal növekedett 2010-ben - mondta Noyer.

A bankok adósságválságnak való kitettségéről szólva kijelentette: a félelmek - különösen Franciaország esetében túlzók. Mint megjegyezte, a francia bankok teljes kitettsége az euróövezet perifériájához tartozó államok adósságának az első körös tőkéjüknek csupán 38 százaléka, Olaszország nélkül számítva pedig 13 százalék.