A több mint háromórás munkabeszüntetés a romániai és nemzetközi járatok tucatjainál okozott késést, ami várhatóan még órák múltán is éreztetni fogja hatását. A bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren mintegy hatvan érkező, illetve induló járatnál regisztráltak legalább fél órás késést, a Ryanair légitársaság pedig törölte is hét járatát - közölte az MTI.

A román irányítók sztrájkja a nemzetközi légiforgalomban is késéseket, a légitársaságoknak pedig többletkiadást okozott: a Flightradar24.com honlap valós idejű radar-térképén a sztrájk idején az látszott, hogy a repülőgépek többsége - nemcsak az ukrajnai konfliktusövezetet, hanem Románia légterét is kikerülve - a szerb és bolgár légteret használta.

QP | Quality Placement

Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető szerint egy új menedzsment-terv elkészítéséről állapodtak meg a közlekedési miniszterrel, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a munkakonfliktus nem ért véget, a sztrájkot csak felfüggesztették, és bármikor újrakezdhetik, ha a megállapodás egyes tételei nem teljesülnek.

A szakszervezeti vezetők azt állítják: nem nagyobb fizetésekért sztrájkolnak, hanem a vállalat vezetőségének leváltását, illetve létszámbővítést is kérnek. Azt mondják, a forgalom növekedése miatt a légi irányítók túlterheltsége komoly biztonsági kockázattá vált.