Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frans Timmermans EU-biztos, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora azt közölte, a stratégia elfogadása jelenti az első lépést a mérgezéstől mentes környezet megteremtésére irányuló célkitűzések megvalósítása felé.

A stratégia magában foglalja a legkártékonyabb vegyi anyagok használatának betiltását, vagy jelenlétük csökkentését és helyettesítését minden termékben, különösen olyan eszközök és fogyasztási cikkek esetében, mint a játékok, gyermekápolási szerek, kozmetikumok, mosószerek, élelmiszerekkel érintkező anyagok, köztük a csomagolóanyagok, és a különböző felhasználású textíliák. Használatuk csak akkor lehet engedélyezett, ha alkalmazásuk bizonyítottan elengedhetetlen, és biztonságosabb, fenntarthatóbb felhasználásuk garantált - közölte.

A stratégia teljes mértékben elismeri a vegyi anyagok alapvető szerepét a jólét, valamint a gazdaság, de még a zöld és digitális átmenet szempontjából is. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a vegyi anyagok által okozott egészségügyi és környezeti kihívások sürgős kezelésének szükségességére. Ennek szellemében konkrét intézkedéseket irányoz elő a vegyi anyagok biztonságos és fenntartható előállítására, valamint annak biztosítására, hogy minden előnyüket teljesíteni tudják anélkül, hogy károsítanák a bolygót, valamint a jelenleg élőket és a jövő generációit.

A stratégia a vegyipar számára számos innovációs és beruházási javaslatot foglal magába a tervezéstől, a gyártáson és felhasználáson át a biztonságos megsemmisítésig. Tájékoztatási követelményeket ír elő annak érdekében, hogy a gyártók és a fogyasztók hozzáférjenek egy-egy termék kémiai összetevőire és a biztonságos felhasználására vonatkozó információkhoz - közölte.

Timmermans hozzátette, az uniós bizottság globálisan kívánja előmozdítani a biztonsági és fenntarthatósági előírások szigorítását, továbbá el kívánja érni, hogy ne állíthassanak elő sem belföldi felhasználásra, sem kivitelre szánt tiltott, vagy veszélyes vegyi anyagokat az Európai Unióban.