Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint másfélmilliárd font értékű áruforgalomra léptetett érvénybe újabb kereskedelmi szankciókat Oroszország ellen a brit kormány. A külkereskedelmi minisztérium és a pénzügyminisztérium által közösen bejelentett, mintegy 1,4 milliárd font értékű intézkedéscsomag elsősorban vegyipari termékekre, valamint a platinára és a palládiumra - korlátozásokat és vámemeléseket rendelt el, de ezt megfejelték egy 250 millió font értékű - Oroszországba és részben Fehéroroszországba irányuló - exportra tilalommal is.

A bejelentéshez fűzött ismertetésben a két minisztérium hangsúlyozza, hogy Oroszország a világ egyik vezető platina- és palládium-kitermelő országa, és az e fémekből gyártott termékek exportja erőteljesen függ a brit piaci kereslettől.

E termékek behozatali vámját a brit kormány 35 százalékponttal emeli. A több mint negyedmilliárd font értékű árura elrendelt exporttilalom olyan brit termékeket érint, amelyek a legfontosabbak közé tartoznak az orosz gazdaság számára. Ezek közé tartoznak a vegyi anyagok, a műanyagok, a gumi- és gépipari termékek.

Harmadik hullám

A külkereskedelmi és a pénzügyi tárca ismertetése szerint ez a London által Oroszország és Fehéroroszország ellen elrendelt kereskedelmi szankciók harmadik hulláma. E szankciók érvénybe léptetésével a brit piacra irányuló orosz export 96 százaléka, az Oroszországba irányuló brit export 60 százaléka esik korlátozás vagy tilalom alá; ez több mint 4 milliárd font (csaknem 1800 milliárd forint) értékű éves kereskedelmi forgalmat érint.

A két minisztérium a hétfői közleményben arra kérte a még orosz termékeket importáló brit vállalatokat, hogy keressenek más beszerzési forrásokat.

A brit kormány korábbi szankciói között szerepelt az orosz ezüst- és faipari termékek importjának tilalma, az egyéb nagy értékű orosz exportáruk, köztük a gyémánt és a gumiipari készítmények behozatali vámjának ugyancsak 35 százalékpontos emelése, a brit exportfinanszírozási rendszerből Oroszországnak és Fehéroroszországnak folyósított támogatások leállítása, az orosz gazdaságba irányuló brit befektetések, az orosz vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások, valamint a nyersolaj-finomítókban használatos alapvető fontosságú berendezések és katalizátorok oroszországi exportjának teljes tilalma.

Az orosz olaj korának vége

London az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját is, és többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

Boris Johnson brit miniszterelnök egy minapi lapinterjúban kijelentette, hogy a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a pénzt is az Ukrajna elleni háborúra fordítja.