Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő beszámolója szerint ezúttal 35 millió dollárnyi hozam kifizetésével maradt adós a kötvény tartóival szemben Venezuela - írja az MTI.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie. A The Wall Street Journal szerint egyre több befektető és kereskedő szerint Venezuela egyszerűen képtelen lesz teljesíteni ezt. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ország devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben.

A Caracas Capital befektetési cég számításai szerint január 3-áig a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el.

Az S&P azzal számol, hogy egy újabb fizetéselmaradás valószínűsége 50 százalék körüli a következő három hónapban. A hitelminősítő szerint minden fizetéselmaradás csődnek tekinthető.

Venezuela teljes tartozása a külfölddel szemben eléri a 150 milliárd dollárt.

Venezuela már korábban is a világ egyik legkockázatosabb adósa volt C besorolással, amelyet az S&P és a Fitch novemberben RD (Restricted Default) - részleges csőd minősítésre rontott.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli át. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.