Maduro egy caracasi katonai támaszponton egy emelvényről kísérte figyelemmel a parádét, tapsolt és ökölbe szorított kézzel üdvözölte az előtte vonuló katonákat, harckocsikat és az égen elhúzó harci repülőket. A venezuelai különleges egységek egyik alakulata pedig hűségfogadalmat kiáltott, miközben fegyverrel a kézben elvonult a pódium előtt.

"Az éghez esedezünk békéért, miközben katonai gyakorlatunkat tartjuk. Istenhez fohászkodunk, célra tartva rakétáinkat" - hangoztatta Maduro.

A venezuelai elnök arról is beszélt, hogy július 24-én hadgyakorlatot terveznek Venezuela felszabadítója, Simón Bolívár tiszteletére. "A manőveren a Karib-tenger, a venezuelai partok és határok védelmét gyakorolják majd" - mondta Maduro, aki szerint a polgári-katonai oktatás célja a többi között a tengeri és folyami védelmi tervek kidolgozása.

Utoljára februárban tartottak nagyszabású hadgyakorlatot Venezuelában.

A venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidó tiltakozó felvonulást hirdetett meg péntekre Caracasban Maduro "diktatúrája" ellen. Ezrek vonultak a katonai hírszerzés és az ENSZ caracasi épületegyütteséhez.

"Mára mindenkinek tudnia kell Venezuelában, hogy aki továbbra is támogatja ezt a diktatúrát, az bűnrészessé válik az emberi jogok megsértésében" - mondta Guaidó ezzel buzdítva a hadsereg tagjait, hogy álljanak át az ellenzék oldalára.

Az Egyesült Államok támogatta ellenzéknek eddig nem sikerült meggyőznie a hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és távolítsa el őt a hatalomból. Hírügynökségek megjegyzik, hogy a latin-amerikai állam szocialista elnöke a díszszemlével igyekezett újfent demonstrálni, hogy számíthat az országban nagy befolyással rendelkező hadsereg támogatására.

Venezuela 208 éve kikiáltotta ki függetlenségét Spanyolországtól.