Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kapcsolattartó csoport ülésén az EU-s vezetők mellett nyolc uniós tagállam, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság, valamint Bolívia, Costa Rica, Ecuador és Uruguay képviselői vesznek részt - írta az MTI.

Az Európai Unió január 31-én határozott arról, hogy néhány latin-amerikai ország bevonásával a venezuelai helyezettel foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoportot hoz létre. A kormányközi ülés célja, hogy hozzájáruljon az ország békéjéhez vezető politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtéséhez, valamint lehetővé tegye Venezuela számára, hogy szabad, átlátható és hiteles választásokat tartson az ország alkotmányával összhangban.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke január 23-án a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott.

Vasárnap jár le hat európai ország - Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia - által Nicolás Madurónak adott ultimátum, amely szerint elismerik elnöknek Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnököt, ha a hivatalban lévő venezuelai elnök nyolc napon belül nem ír ki új elnökválasztást. Maduro ehelyett szombaton előrehozott parlamenti választásokat javasolt az ellenzéki többségű parlament lecserélésére.