Venezuela várhatóan már a jövő hónapban megkezdi a kőolaj szállítását Európába - értesült több forrásból a Reuters. Az Egyesült Államok az olasz Eni és a spanyol Repsol energiacégeknek (amelyek a venezuelai állami olajvállalat, a PDVSA partnerei) engedélyezte a venezuelai nyersolaj vásárlását, ezzel újraindulhatnak a szállítások, amelyek az USA által 2019-ben bevezetett szankciók után leálltak - írta a Reutersra hivatkozva a businessinsider.com.

Az importált olaj valószínűleg kis mennyiségű lesz és nem befolyásolja a globális olajárakat, amelyek 14 éves csúcsok közelében mozognak.

A megállapodás lehetővé tenné az olajszállítások beszámítását a venezuelai kormány által felhalmozott adósság törlesztésébe.

A BP szerint Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékával. Az Egyesült Államok az elmúlt években szankciókkal sújtotta a venezuelai vállalatokat és magánszemélyeket pénzmosás és terroristatevékenység miatt.

Az USA várhatóan azt is engedélyezni fogja, hogy több olajszállítmány érkezzen egy másik szankciókkal sújtott országból, Iránból is.