A főképviselő szerint Guaidó és az általa vezetett nemzetgyűlés - az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlament - tagjai alkotmányos védettséget élveznek, amelyet teljes mértékben tiszteletben kell tartani. Biztosítani kell számukra, hogy parlamenti megbízatásukat szabadon, személyük vagy családtagjaik megfélemlítése nélkül gyakorolhassák.

Az EU a nemzetközi kapcsolattartó csoport tagjaival, valamint regionális és nemzetközi partnereivel együtt figyelemmel kíséri az események alakulását. Határozott meggyőződése, hogy a Venezuelát érintő válság megoldása csak politikai és demokratikus lehet, és csak békés úton történhet - idézi az MTI Mogherinit.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban megfosztotta jogköreitől a népképviseletet, és augusztusban egy úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az országban válság alakult ki, folyamatosak a tüntetések.

Guaidó múlt pénteken a venezuelai határnál fekvő kolumbiai Cúcuta városba utazott, hogy megpróbálja bejuttatni a javarészt az Egyesült Államok által küldött humanitárius segélyeket Venezuelába. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, egyes hírek szerint legalább négyen meghaltak, és mintegy 300-an megsebesültek.