Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Iszlám Állam terrorszerevet úgynevezett kalifátusa ugyan romokban hever, ám ez nem jelenti azt, hogy az ISIS-nak vége lenne - kezdi jövő évi terror-előrejelzését a CNBC. A terrortámadások minden bizonnyal gyakoribbá válnak 2018-ban, mivel a szervezet iraki és szíriai szárazföldi bázisának elvesztése után a világ más pontjaira fogja koncentrálni erőit.

Az ISIS meg akarja majd mutatni, hogy veszteségei ellenére tovább harcol, illetve hogy követői fanatikusabbak, mint valaha - véli Lewis-Sage Passant, a brit hadsereg hírszerzésének korábbi tisztje, a HowSafeIsMyTrip utazásbiztonsági vállalat alapítója. A világ különböző pontjain végrehajtott akciók száma nőni fog, mivel a szervezet a Közel-Kelet felől a nemzetközi terrorizmus felé fordul.

Cél a Nyugat

Nem kétséges, hogy több támadást fognak végrehajtani a Nyugaton - mondta korábban Adam Deen, az extremizmus elleni fellépés lehetőségeit kutató Quilliam intézet igazgatója. Az Iszlám Állam a korábbinál is jobban kiéhezett a bosszúra és meg akarja előzni, hogy az ellenfelei olyan győzelmi mámorba ringassák magukat, amilyet Oszama Bin Laden halála után átélhettek.

A propagandahadjárat az interneten és máshol tovább folytatódik annak ellenére, hogy az információgyárnak helyet adó települést, az ISIS fővárosát, a szíriai Rakkát elvesztették. A fenyegetést azok az emberek fogják fenntartani, akikre továbbra is hat az ISIS propagandája - hívja fel a figyelmet Anthony Richards londoni biztonságpolitikai szakértő, egyetemi professzor.

Szerinte hosszabb távon az Iszlám Állam vereségével és propagandája elhalványulásával mérséklődni fog a szervezet veszélyessége, de rövid távon nem ez a helyzet, hanem ennek éppen ellenkezője. Richards is arra számít, hogy 2018-ban szaporodhatnak az ISIS ihlette terrorakciók.

Kevésbé véres

A brit szakértő úgy véli, hogy a több akció egyben nem jelent több áldozatot is, ugyanis ehhez már nincsenek meg az erőforrásai a terrorszervezetnek. Inkább az olcsóbb formákat, a késes támadásokat választják vagy járművekkel próbálnak meg a tömegbe hajtani.

A magyarázat egyszerű: az ISIS elvesztette központi koordináló agytrösztjét és azokat a területeket, amelyre építve, elsősorban az ezekről származó olaj eladásával pénzhez jutott. Ez tette lehetővé például a Párizsban több helyszínen egyszerre végrehajtott, gépfegyveres terrorakciót 2015 őszén.

A szakértők a legnagyobb veszélyforrást az Iszlám Állam hazatérő katonáiban látják. Több mint száz országból 25 ezren utaztak Szíriába harcolni. A Soufan Center biztonságpolitikai kutatóközpont októberi adatai szerint ezek közül 33 ország 5600 állampolgára utazott haza. A Nyugat-Európából érkezett terroristák 20-30 százaléka újra saját országában tartózkodik, Nagy-Britannia, Dánis és Svédország esetén 50 százalék ez az arány. Amerikai források kisebbre teszik a haza tért ISIS-katonák számát.

A nyitókép forrása: AFP