A Varsói Egyetem Kelet-Európai Kutatóközpontjának felmérésében csak minden ötödik ukrán nyilatkozott úgy, hogy elhagyja Lengyelországot azért, hogy Németországban vállaljon munkát - adta hírül a Rzeczpospolita. Ez azonban csak 2019-re vonatkozik, jövőre ennél kétszer nagyobb csoport akar elutazni. Ekkor lép ugyanis életbe a munkavállalásukat megkönnyítő szabályozás.

Ugyanakkor mind a lengyel, mind az ukrán szakértők szerint egyelőre nem kell aggódni amiatt, hogy az ukránok tömegesen hagyják el Lengyelországot, mert a Berlin által megszabott feltételeknek egyelőre csak a Lengyelországban dolgozó ukránok 2,6 százaléka felel meg. A könnyítések nem vonatkoznak a szakképzetlen munkaerőre, akik többségben vannak a lengyeleknél a szezonmunkákban és a szolgáltatásokban.

A szakértők egy része arra is felhívja a figyelmet, hogy a németek enyhíthetik a jelenlegi szabályozást, ami a Lengyelországban dolgozó ukránok továbbvándorlásának újabb hullámát indíthatja el. A már letelepedett ukránok nehezebben mozdulnak, ám az új bevándorlók egyszerűen átugorhatják Lengyelországot. Választhatnak aközött, hogy a könnyű adminisztrációs folyamat után legalizálják németországi létüket vagy elfogadhatják a bonyolultabb ügyintézést és az alacsonyabb keresetet cserébe azért, hogy könnyebben boldogulnak a lengyel nyelvvel.