Hatalmas igény van új, prémium kivitelezésű lakásokra London belvárosában. A City legújabb, még korántsem befejezett apartmanházában már most elkelt a lakások több mint 93 százaléka, holott a legolcsóbbak négyzetméterára is meghaladja a 3,5 millió forintot.

Pedig a The Heron még így sem hasonlítható az olyan luxus-lakóparkokhoz, mint a szintén londoni One Hyde Park. A brit főváros legfrissebb toronyháza 112 méter magas, legkisebb lakásai pedig 52 négyzetméter alapterületűek, melyekért 495 ezer fontot (178 millió forintot) kér az értékesítő. Az egy mellett léteznek még két, három és négy hálószobás apartmanok is, a csúcsot pedig a 36. szinten lévő két penthouse jelenti. A kettő közül a kisebbik indulóára 12 millió font, a nagyobbik, 557 négyzetméteresért pedig legkevesebb 18 millió fontot (kb. 6,5 milliárd forintot) kell fizetni. Mondani sem kell, hogy a kilátás mindkettőből pazar lesz, többek között a Temzére és a Szent Pál székesegyházra is hibátlan panoráma nyílik innen. Az épületben a lakások mellett helyet kap még egy 225 férőhelyes színház és egy 625 fős koncertterem is, tetején pedig egy hangulatos tetőterasz lesz.

A One Hyde Park épülete.
Kép: Reuters


Az itt vásárlók jelentős része saját maga részére vesz elsődleges otthont, egy részüket azonban a befektetési szándék fűti. Nem is alaptalanul: jelenleg London a világ negyedik legkedveltebb városa a milliárdosok körében és egyre fontosabb szerepet tölt be a gazdasági életben. Igaz, a milliárdosok inkább a One Hyde Parkot fogják választani, ahol jelenleg is van egy eladó lakás. Az ötszobás, 840 négyzetméteres lakásért 65 millió fontot, vagyis közel 24 milliárd forintot kérnek, amiért cserébe már tényleg lehetnek komoly elvárásai a vevőnek. Ezek többsége pedig teljesül is: az apartmanok ablakai golyóállók, a szobák levegőét külön rendszer tisztítja, vészhelyzet esetére van pánikszoba, a mindennapokra pedig squash pálya és borospince.