Az euró megcélozta öt hete nem látott árfolyamát a dollárral szemben, miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülését követő nyilatkozatával megerősítette a befektetőkben azt az érzést, hogy az európai jegybank a közeljövőben nem szándékozik tovább puhítani monetáris politikáját. Az ECB emellett hajszálnyival, 1,1 százalékra emelte az eurózóna 2014-es GDP-növekedésére adott előrejelzését.

Ezek alapján a szakértők úgy vélik, hogy megnyílt az út az euró további erősödése előtt, a kérdés csak az, hol lehet az izmozás vége. Ez éles kontrasztban van azzal, hogy a múlt hónapban, amikor az ECB 25 bázisponttal, 0,25 százalékra mérsékelte alapkamatát, majd két hete, amikor arról röppentek fel hírek, hogy a bank döntéshozói a negatív kamatot is mérlegelik, még gyengült a közös európai deviza.

Érdemes lett volna az euróra tenni

Igaz ugyanakkor az is, hogy a gyengülést kisvártatva visszaerősödés követte. Az euró - amelynek egységéért a pénteki ázsiai kereskedésben még 1,3667 dollárt kellett adni, ám az erős amerikai munkanélküliségi adat után erősödött a dollár - az egyik legjobban teljesítő deviza a 2013-as évben. A Bloomberg összesítése szerint az év elejéhez képest 3,58 százalékot fialt a dollároz, 22,47 százalékot a jenhez és 18,87 százalékot az ausztrál dollárhoz képest.

Miután lekerült a napirendről a negatív kamat lehetősége, egy gyenge amerikai munkanélküliségi adat esetén idei éves csúcsáig erősödhet a közös európai valuta - vélte Kathy Lien, a BK Asset Management befektetési cég ügyvezető igazgatója. Ez a rekord 1,3832 dollár/euró volt, amelyre október végére kúszott fel az árfolyam.

Ha kevesebb új munkahely keletkezett volna az USA-ban novemberben, mint amennyire az elemzők számítottak, akkor elhalványult volna az esélye annak, hogy a Fed megkezdi kötvényvásárlásai csökkentését, ezért gyengülhetett volna a dollár - találgatták a szakértők. Becslések 180 ezer új állás keletkezését jósolták novemberre szemben az októberi 204 ezerrel, ám meglepetésre 203 ezer új munkahely jött lére a munkaügyi minisztérium jelentése szerint.

Ellenállási szintek

A technikai elemzők szerint az euró erősödésének következő ellenállási szintje 1,37 dollár körül van, ha ezt áttöri, akkor várhatóan 1,40-ig meg sem áll. Ha esetleg a másik irányba indulna el a jegyzés, akkor először 1,355-ig gyengülhetne az euró, majd ezt átszakítva 1,32-re szánkázhatna le.

Vannak olyan elemzők, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a közös európai valuta kezd túlértékeltté válni. Az euró erőssége nem tesz jót az eurózóna gazdasági kilátásainak - mondja Sebastian Galy, a Société Générale vezető devizastratégája. Ez beavatkozásra késztetheti az ECB-t vagy az övezet kormányait - akárhogy is történik, az euró gyengülni fog 2014-ben.