A londoni gazdasági napilap a tárgyalásokat jól ismerő forrásokat idézve azt írta, hogy Merkel szerint nincs értelme EU-csúcstalálkozót rendezni a következő uniós költségvetési keretről, ha London bármilyen megállapodást meg akar vétózni.

A német kormány cáfolta az FT értesülésést, miszerint törölné a novemberi EU-csúcsot, ha London nem akarja elfogadni az uniós költségvetést. Steffen Seibert, Angela Merkel szóvivője közölte: "ez nem igaz, határozottan cáfolom ezt a hírt".

A német kormánynak az az érdeke, hogy ez a bizonyos uniós csúcstalálkozó sikerrel záruljon és támogassa az Európai Tanács elnökének, Herman van Rompuy-nek a törekvését, hogy egyzeség szülessen a 2014-20-as költségvetésről mondta a szóvivő, aki azt is megjegyezte, hogy valakinek változtatni kell majd az állásponján. A jelenlegi állás szerint Merkel az Európai Bizottság javaslatánál kissebb mértékű emelést javasol az EU büdzsében, míg Cameron egyáltalán nem szeretné, ha a költségvetés nagyobb lenne - tette hozzá.

A német kancellár a Financial Times forrásai szerint erőteljesen igyekszik rávenni a konzervatív párti brit miniszterelnököt annak a kompromisszumos német javaslatnak a támogatására, amelynek alapján az összesített uniós hazai össztermék (GDP) 1 százalékában határoznák meg az EU-kiadások felső határát. Az Európai Bizottság a 2014-2020-as költségvetési időszakra ezermilliárd eurót meghaladó - az uniós GDP-érték csaknem 1,1 százalékának megfelelő - kiadási összeget javasol.

A brit napilap értesülése szerint Merkel múlt hétfőn telefonon beszélt Cameronnal, november elején pedig Londonban személyesen is tárgyal a brit miniszterelnökkel. A Financial Times forrásai szerint a német kancellár várhatóan e személyes találkozón közli majd a brit kormányfővel azt a véleményét, hogy nincs értelme a csúcstalálkozónak, ha Cameron ragaszkodik a vétóhoz.

Mindenképpen megállapodás kell

Merkel mindenképpen megállapodást szeretne a november 22-23-án esedékes csúcson az uniós költségvetési keret ügyében, hogy ez a kérdés már ne akadályozza az euróövezeti válságnak szentelt decemberi értekezlet munkáját. A német kancellár szerint az EU-költségvetéssel kapcsolatos konfrontáció veszélyes módon eltereli a figyelmet a fő uniós prioritásnak számító euróválságról - idézi értesüléseit a Financial Times.

A lap berlini forrásai szerint a kompromisszumos német javaslatot legalább hat másik tagállam - Hollandia, Svédország, Dánia, Ausztria, Finnország és Csehország - támogatja. A "kohéziós csoportként" ismert tagországok viszont a nagyobb költségvetésről szóló - vagyis a szegényebb uniós országoknak több fejlesztési forrást szánó - bizottsági álláspontot pártolják.

Cameron vétóval fenyeget

Cameron az elmúlt időszakban többször is egyenes utalást tett arra, hogy a 2014-2020-as EU-költségvetés ügyében kész a konfrontációra Brüsszellel, és megvétózza a következő EU-költségvetés emelésére irányuló kísérleteket.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak a múlt héten például kijelentette: "felháborító" lenne az EU-költségvetés "hatalmas arányú" emelése, miközben Nagy-Britannia kiadáscsökkentő intézkedésekre kényszerül. "Ha arra kerül a sor, hogy nemet kell mondani egy olyan egyezségre, amely nem megfelelő Nagy-Britanniának, akkor nemet fogok mondani" - mondta a brit miniszterelnök.