Az Európai Bizottság kifut a pénzéből novemberre, ha nem kap a tagországoktól 2,7 milliárd euró friss forrást a közös büdzsébe - figyelmeztette José Manuel Barroso, a bizottság elnöke Martin Schulzot, az Európai Parlament (EP) elnökét. Ez azt jelentené, hogy Brüsszel november közepén már nem tudná teljesíteni a tagállamokkal szembeni kötelezettségeit - azaz nem tudná a közösen elfogadott módon újraosztani a pénzüket. A pluszbefizetésre azért van szükség, mert az unió vámbevételei ötödükkel zuhantak.

Az EU litván elnöksége egyeztetett a tagállamokkal, amelynek alapján úgy tűnik, meglesz a szükséges forrás. Az EP költségvetési bizottsága csütörtökön rendkívüli ülésen adhatja áldását a befizetésre, amelyet a 2013-as uniós büdzsé módosításaként könyvelnek el. Ezt követően a parlament plenáris ülése is elfogadhatja a javaslatot még ezen a héten.

Költségvetési sakkjátszma

A 2,7 milliárdos alku része a 2013-as költségvetéssel, illetve a 2014-2020-as hétéves büdzsével összefüggő vitasorozatnak. Az előbbivel kapcsolatban egy 3,9 milliárd eurós részletről folyik a vita. A tagállamok júliusban elfogadták az idei keret 11,2 milliárd eurós módosítását, amelynek részeként még át kellene utalniuk 3,9 milliárd eurót.

Nagy-Britannia azonban megtagadta hozzájárulását ehhez, mert szerinte ennek a részletnek magába kellene foglalnia azt a 430 millió eurót, amelyet a júniusi nagy németországi, csehországi, ausztriai árvizekkel kapcsolatos helyreállításokra ígértek oda az érintett országoknak.

Nem oda, ide

Az EP azonban úgy véli, hogy ezt a pénzt már a 960 milliárdos hétéves büdzsé terhére kellene kifizetni, miután a 2013-as költségvetés 3,9 milliárdját már teljesen lekötötték. Ha ebből vonják le az árvízzel kapcsolatos kiadásokat, akkor nem jut pénz például a Szíriából beözönlő menekültek ellátására. A tagállamok más részleteket is másként rendeznének a 2014-2020-as költségvetésben, mint amiről a keret júliusi elfogadásakor szó volt, ezért patthelyzet alakult ki köztük és az EP között.

Egy uniós tisztviselő a klasszikus mondást idézte ezzel kapcsolatban, miszerint az ördög a részletekben, ez esetben a hétéves költségvetés 80 végrehajtási utasításában és egyéb elemében rejlik. A parlament a megoldatlan kérdések miatt elhalasztotta a szavazást a büdzséről, így elképzelhető, hogy az nem lép életbe 2014. január 1-jén.

Emiatt nem lenne új költségvetése az EU-nak a hétéves periódus első évére, 2014-re sem, ez azonban nem eredményez az USA-ban a hónap első felében kialakult elálláshoz hasonló paralízist. Az uniós szabályok szerint ugyanis ilyen esetekben az előző év, jelen esetben 2013 költségvetése ismétlődik meg 2014-ben.