Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters jelentése szerint a deficit meghaladta a tervezett időarányos szintet és nagy eséllyel nem sikerül tartani az év egészére vonatkozó tervet.

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter a múlt héten jelezte, hogy a GDP-arányos államháztartási deficit 4,5 százalék lehet az idén, jóval felülmúlhatja a tervezett 3,6 százalékot. Az ország tavalyi GDP-arányos államháztartási hiánya 6,2 százalék körüli volt. A kormány azt vállalta, hogy a hiányt 2014-ben a GDP 1,9 százalékára, 2015-ben 1 százalékra szorítja le.

A szerb pénzügyminiszter a hiány csökkentése céljából kilátásba helyezte az állami kiadások visszafogását, és azt mondta, hogy a kormány felülvizsgálja majd a költségvetési tervet.

A hiány finanszírozására Szerbia belföldi és külföldi piacokon vett fel hiteleket. A GDP-hez viszonyított államadósság a múlt hónapban 56,1 százalék volt, ami az idén akár 65 százalékra is nőhet.

A napokban közölt adat szerint az idei első negyedévben a szerb GDP 1,9 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, az előző négy negyedévben zsugorodott a szerb gazdaság. Az idei költségvetés 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol.