Oroszországban megdőlt minden idők melegrekordja az idei év első felében, azaz pontosabban még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékleteket azóta, hogy működik az oroszországi időjárás-előrejelzési szolgáltatás - írta a Moscow Times Roman Vilfandot, az ottani MET, az RBC igazgatóját idézve. Vilfand várakozása szerint nagyon forró lesz a nyár Oroszországban.

A végeredmény az lehet, hogy ez az év a legforróbbak között lesz: szerinte 99 százalék annak valószínűsége, hogy a legmelegebb öt évben lesz 2020. A szakértő szerint a július kifejezetten veszélyes időjárási jelenségeket hozhat, mivel szokatlan légmozgásokat érzékeltek az atmoszférában. Az általánosan elfogadott hiedelemmel szemben, miszerint az ősz hozza a legtöbb csapadékot, valójában azonban júliusban van a legnagyobb esélye a rendkívüli időjárásnak.

A hőhullám miatt Szibériában a korábban megszokott háromszorosára nőtt az erdőtüzek nagysága. Verhojanszk városában, amely az Északi-sarkkörön túl fekszik, június elején 38 Celsius-fokkal megdőlt a Föld e részén valaha mért hőségrekord. A csúcsot eddig az alaszkai Fort Yukon tartotta 37,8 fokkal, amit 1915 júniusában mértek. Verhojanszkban ezt megelőzően 37,3 fokkal 1988 júliusban mérték a legmelegebbet.