Az Európai Unió légiközlekedési szerve csütörtökön ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy szerdára virradó éjjel Iránból ballisztikus rakétákkal több olyan iraki célpontot is megtámadtak, ahol amerikai és a koalíciós erők katonái állomásoznak.

Az EASA nem tiltotta meg kategorikusan a légtér használatát - szemben az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) -, de arra kérte a tagállamok hatóságait, hogy adjanak ki az iraki légtér elkerülésére vonatkozó határozatokat.

QP | Quality Placement

A szervezet folyamatosan kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és a tagállamok hatóságaival, a helyzetet figyelemmel kísérik, és szükség esetén beavatkoznak.

Az ügynökség kérése előtt több európai ország már megtiltotta az ott bejegyzett légitársaságoknak, hogy Irak, vagy Irán légterén átrepüljenek, az Air France, a Lufthansa, illetve az International Airlines Group légitársaságai (British Airways, Iberi, Aer Lingus, Vueling, Level) pedig felfüggesztette iráni, iraki járatait.

A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság szerdán közölte, hogy dubaji járatuk elkerüli az érintett országok légterét. Az AIRportal.hu légiközlekedési szaklap szerint a Budapestről Dubajba tartó gép már Egyiptomon és Szaúd-Arábián keresztül közlekedett az emírségekbe, visszafelé pedig Cipruson meg kellett szakítani a járat útját, mert személyzetet kellett cserélni.

Az Aeroflot orosz és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette szerdán a közel-keleti térséget érintő járatait.