A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn Der Speiegelben megjelent írásában óva int a válság végét remélő túlzott optimizmustól. A szakember szerint továbbra sem történt érdemi előrelépés a pénzpiacok szabályozási környezetének javításában.

A fejlett országok gazdaság vezetőinek a G20-ak következő, pittsburgi találkozóján ismét lehetőségük nyílik érdemi előrelépést tenni a probléma kezelésében, hiszen csak így akadályozható meg a válság megismétlődése - tette hozzá.

Strauss-Kahn szerint új szabályozás nélkül visszatérhetnek a régi, túlzott kockázatvállalással, s így jelentős kockázattal járó magatartásformák, márpedig a pénzügyi válság legnagyobb tanulsága épp az, hogy új szabályozások nélkül a piac nem képes a rendes működésre.

Az IMF-vezér szerint rövid távon elengedhetetlen az is, hogy a bankárok fizetését továb csökkentsék, a pénzintézetek tőke-tartalékolási követelményeit pedig megemeljék.

A szakember szerint a kormányoknak ki kell alakítaniuk az úgynevezett "exit stratégiákat", azaz a gazdasági élénkítő csomagok fokozott megszüntetését, illetve a jegybankok nyílt piacokról történő kivonulását. Ez nem jelenti azt - tette hozzá az IMF-vezér -, hogy a válságnak már vége.

Az exit stratégiák megalkotására szükség van, ám azok implementálása még túl korai volna - vélekedett Strauss-Kahn.

Az IMF vezérigazgatója szerint a likviditás-növelő intézkedéseket egyrészt a jegybankok nyíltpiacokról történő kivonulásával, másrészt a kamatszintek növelésével szüntethetik meg.