A venezuelai központi bank adatai szerint június végén az aranytartalék nagysága 6,3 millió uncia volt (1 uncia=31,1 gramm) a decemberi 8,8 millió uncia után. Az aranytartalék értéke hat hónap alatt 25 százalékkal csökkent, 10,041 milliárd dollárról 7,523 milliárd dollárra.

Az aranytartalék nagysága részben azért csökkent, mert a jegybank aranyat adott el, hogy fenntartsa a likviditást Venezuelában, amelynek a gazdasága súlyos válságban van. Pénzre van szüksége az államnak cégei adósságvisszafizetésére is. A PDVSA nemzeti olajtársaságnak például az idén 6 milliárd dollárnyi tartozást kell kiegyenlítenie. Elemzők szerint nagy valószínűséggel erre nem lesz pénz, az adósságot át kell majd ütemezni.

Venezuela arany- és devizatartaléka jelenleg csaknem 12 milliárd dollár, kétharmada aranyban van. A venezuelai gazdaság fő hajtóereje a kőolajexport. A nyersanyagár jelentős csökkenése és az elhibázott gazdaságpolitika miatt súlyos helyzetbe került a gazdaság, amit mi sem jellemez jobban, mint hogy a latin-amerikai országban komoly élelmiszerhiány alakult ki.

Az ország júniusban napi 2,36 millió hordó kőolajat bányászott ki, 2003 óta a legkevesebbet. 2008-ban a venezuelai olajtermelés még napi 3,2 millió hordó volt.