A fogyasztás az év utolsó három hónapjában 2,8 százalékkal zsugorodott, a pénzügyi szolgáltatások teljesítménye 1,5 százalékkal esett vissza. A harmadik negyedévben még a román GDP nőtt a legnagyobb mértékben az EU-n belül; a Bloomberg elemzői konszenzusa most 3,5 százalék volt.

A 2008-as év egészében 7,1 százalékkal bővült a román gazdaság, részletes adatokat március 19-én tesz közzé a statisztikai hivatal.

Az IMF januári prognózisa szerint Románia idén recesszióba kerülhet - a bukaresti kormány még arra számít, hogy az első negyedévben valamivel 1 százalék alatt bővül a gazdaság, de az év második fele már olyan gyorsulást hoz, hogy elérhetik a 2,5 százalékos annualizált növekedést.

A román kormányfő, Emil Boc korábban elmondta: tárgyalnak a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel egy olyan támogatási csomagról, amelynek révén finanszírozhatják az egyre növekvő fizetésimérleg-hiányt. Ezt a csomagot akár már ezen a héten bejelenthetik - idézte a Bloomberg a jegybankot, amelynek egy tanácsadója, Eugen Radulescu szerint országának mintegy 10 milliárd euróra van szüksége.