A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A májusi statisztika a lassulás mellett továbbra is arra utal, hogy kínai feldolgozóipar immár 15. hónapja a választópont körüli tartományban ingadozik.

A Caixin szerint az új megrendelésekre vonatkozó alindex február óta első ízben csökkent, míg az új exportra utaló mutató még nagyobb mértékű csökkenést mutatott. A cég felmérése több mint 400 kisebb magánvállalat megkérdezésén alapul.

Az Országos Statisztikai Hivatal által szintén szerdán közölt adatok szerint a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban 50,1 ponton állt, vagyis megegyezett az egy hónappal korábbival. A hivatalos felmérést a nagyvállalkozások véleménye alapján a hivatal és kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) készíti el.

Az ugyancsak hivatalos közlés szerint a szolgáltatási ágazat és az építőipar üzleti tevékenységét kifejező feldolgozóiparon kívüli BMI májusban az április 53,5 pontról 53,1 pontra esett, de harmadik hónapja továbbra is bővülésről árulkodik. A szolgáltatóipari alindex 52 volt, 0,5 ponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. Az építőipari aktivitás változatlanul 59,4 ponton állt májusban, míg az új megrendelések 2,1 ponttal emelkedtek az áprilisi 50 ponthoz képest.

Elemzői vélemények szerint a kínai gazdaság nem tudta fenntartani az első negyedévben ígéretesnek tűnő fellendülést, ellenben a növekedés stabilizálódott. A kormánynak proaktív fiskális politika mellett óvatos monetáris politikai lépésekkel kell megakadályoznia a további lassulást - véli Csung Cseng-seng a CEBM gazdaságkutató csoport közgazdásza, akit a Dow Jones hírügynökség idézett.

A 6,5 százalékos éves kínai gazdasági növekedés kormányzati tervének megvalósítása továbbra is komoly feladatnak tűnik. A nagy kérdés, ami aggodalomra adhat okot, hogy a növekedésnek mi lesz az ára - jegyzete meg Ting Su-ang, a Standard Chartered Bank közgazdásza.