Novemberben 533 ezer állás szűnt meg az Egyesült Államok nem mezőgazdasági szektoraiban. Ezzel 6,7 százalékosra nőtt az állástalanok aránya a tengerentúlon, ami 15 éves csúcsot jelent a munkanélküliek számában - írta a MarketWatch.

A nem mezőgazdaságban dolgozók száma a várakozásokon felül esett vissza az előző hónapban. Az elmúlt 30 napban bejelentett 533 ezer fős létszámcsökkenés akkora mértékű, amekkorára 34 év óta nem volt példa a tengerentúlon - számolt be a washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken. Az elmúlt közel 60 év során mindössze négy alkalommal fordult elő, hogy félmilliónál több ember munkaszerződését bontották volna fel egy hónap alatt.


Csak a szolgáltatóipari szektorban 370 ezer embernek mondtak fel - ilyen nagyarányú elbocsátási hullámra ebben az iparágban 1983-ban volt utoljára példa. A termelői ágazatokban 163 ezer embert építettek le, a gyáriparban 85 ezer, míg az építőiparban 85 ezer dolgozót küldtek el. A pénzügyi szektorban 34 ezer, míg a kiskereskedelmi szektorban 91 ezer állás szűnt meg. Az egészségügyben dolgozók száma 52 ezerrel, míg a közszférában 7 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.


Az Egyesült Államokat sújtó jelenlegi recesszió elmúlt 11 hónapja során 1,9 millió ember vált állástalanná. Ez idő alatt a munkanélküliek aránya 6,7 százalékosra nőtt, csak az elmúlt hónap során 0,2 százalékpontot emelkedve. A minisztériumi adatközlés szerint szinte minden ágazatban jelentettek be leépítéseket novemberben, ezzel szemben mindössze az iparágak harmada vett fel új munkaerőt.


Az elemzői várakozások "mindössze" 350 ezres munkahelyszám-csökkenéssel számoltak novemberben a nem mezőgazdasági szektorokban, ám a munkanélküliek arányát így is 6,8 százalékra becsülték azt követően, hogy a szeptemberi és októberi adatokat a végső közlés során jelentősen lefelé hangolták.


A továbbra is foglalkoztatásban lévő, ám kényszerszabadságra küldött, illetve már csak részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozókat is figyelembe véve az októberi 11,8 százalékról 12,5 százalékra nőtt az állástalanok aránya. Ezek nagyobb részét, mintegy 7,3 millió főt olyan foglalkoztatottak adnak, akiket már csak részmunkaidőben foglalkoztatnak.