Elon Musk az elektromos autókat gyártó Tesla Inc. vezérigazgatója, aki a Forbes szerint 271,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik (Magyarország éves GDP-je 181 milliárd dollár), összevitatkozott a 80 éves Bernie Sanders vermonti szentorral, az amerikai Demokrata Párt balszárnyának ikonikus alakjával, aki arról twitterezett a hét végén, hogy a gazdagoknak korrektül ki kéne venniük a részüket az adófizetésből - írja a Reuters.

Sanders a skandináv típusú jóléti állam támogatója, ami az USA-ban egyenértékű azzal, mintha kommunista lenne.

El kell várnunk az extrém módon gazdagoktól, hogy arányosan vegyék ki a részüket az közterhekből, és punktum - írta Sanders, mire Musk azzal reagált, hogy már majdnem elfelejtette, hogy a veterán szenátor még az élők sorában van. Még több részvényemet adjam el, Bernie, ezt akarod? - tette hozzá arra utalva, hogy elkezdett értékesíteni 6,9 milliárd dollár értékű Tesla-részvényt, miután egy PR-akcióban megszavaztatta twitteres követőit, hogy eladja-e részesedése tíz százalékát, és a szavazók 57 százaléka erre voksolt.

Sanders annak kapcsán szólalt meg, hogy az amerikai kormány és a törvényhozás kormánypárti többsége keresi a forrást Joe Biden elnök szociális programcsomagjára. A demokraták balszárnya erősen támogatná, hogy részben a szupergazdagok magasabb adójából finanszírozzák a kiadást. Az elnök két programja, a szociális mellett az infrastruktúra-fejlesztési kezdeményezés hónapok óta vesztegel a kongresszusban, mert a képviselők és a szenátorok nem tudnak dűlőre jutni a finanszírozásukról.