Nehéz helyzetbe került Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő - írja a Business Insider Polska. Zbikniew Ziobro igazságügyi miniszter a kormányát támogató pártkoalíció egyik pártja, a Szolidáris Lengyelország elnöke azzal fenyegetőzik, hogy felmondja az együttműködést, ha a miniszterelnök nem él a vétójogával a jogállamisági követelményekkel összekapcsolt uniós büdzsé elfogadásakor. Eközben a másik kis párt, a Szövetség elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes ennek éppen ellenkezőjét várja tőle.

Ziobróval ért egyet Jaroslaw Kaczynski, a nagy kormánypárt a Jog és Igazságosság elnöke, aki szintén miniszterelnök-helyettes és Lengyelország legbefolyásosabb politikusa. Gowin minden bizonnyal azért ellenzi a vétót, mert a kormányban ő felel a gazdaság fejlesztéséért, amit elképzelhetetlennek tart uniós pénzügyi támogatások nélkül.

Véleményét azzal támasztotta alá, hogy bemutatta a gazdaság siralmas állapotát mutató számokat, a GDP csökkenését, a munkanélküliség növekedését. A friss uniós pénz valójában első körben a koronavírus-válságból való kilábalást szolgálná. Emellett arról beszélt, hogy az uniós hátszél megszűnése kiszolgáltatná az országot az orosz befolyásnak, ami sokkal komolyabban csorbítaná Lengyelország függetlenségét.