A német politikus egy Berlinben szervezett online sajtóbeszélgetésen kiemelte: "mindenkinek tudnia kell", hogy a megerősített együttműködés nevű eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 tagország hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, NextGenerationEU (NGEU) nevű alapot.

Ez ugyan "politikailag nem kívánatos", de természetesen már elindult a gondolkodás arról, hogy mit lehet tenni, ha a december 10-én kezdődő EU-csúcson "az ideológia a realizmus fölé kerekedik", és így nem sikerül a huszonheteknek együtt megteremteni az NGEU-t.

A tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács értekezletének egy további témájával, a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló EU-s költségvetéssel (MFF) kapcsolatban azt mondta: amennyiben Magyarország és Lengyelország "felelőtlen" tevékenysége miatt nem sikerül elfogadni a költségvetést, január 1-jétől az éppen Magyarországnak és Lengyelországnak igen sok támogatást biztosító kohéziós alapokból sem lehet lehívni mind a betervezett összegeket.

Az MFF és az NGEU elfogadásának kockáztatása "játék a tűzzel", és "nagyon súlyos következményekhez vezet" - idézte Weber szavait az MTI.

A budapesti és a varsói vezetés által kifogásolt jogállamisági mechanizmusról elmondta, hogy a "fő közös cél" a jogi, jogállamisági kérdések "depolitizálása", kivonása a pártpolitikai vitákból. Ezért alakították ki a mechanizmus úgy, hogy az EP-nek ne legyen szerepe benne.

"Nem az EPP-nek, a szociáldemokratáknak vagy a zöldeknek kell pártpolitikai vitát folytatni arról, hogy működik-e a jogállam, szabad-e a sajtó és független-e az igazságszolgáltatás" - mondta Manfred Weber.

Véleménye szerint Németországban "senkinek sem jutna eszébe az ilyen kérdéseket a Bundestagban (a szövetségi parlamentben) megvitatni, hanem mindenki menne rögtön Karlsruhéba", a szövetségi alkotmánybírósághoz. Ilyen megoldás szükséges EU-s szinten is; az Európai Bizottság készítsen alapos elemzést, az Európai Tanács hozzon döntést, a döntéssel elégedetlen tagállam pedig forduljon az Európai Unió Bíróságához - tette hozzá Manfred Weber.

Szavai szerint  "nem Orbán Viktor elítéléséről van szó, hanem egy semleges jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, és nem Magyarország vagy Lengyelország ellen foglalunk állást, hanem az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó szabadsága mellett".

A következő napokban ebben a szellemben kell folytatni a vitákat, "nem valaki ellen, hanem valami mellett" kell érvelni. Mindezzel összefüggésben arról is szólt, hogy a Fidesz EPP-tagságának ügyében döntő fontosságúak "a következő órák és napok".