Joe Biden amerikai elnök egy keddi sajtótájékoztatón jelezte, hamarosan be fogják jelenteni, kit javasolnak az amerikai Federal Reserve következő elnökének. Arra azonban nem tért ki, hogy Jerome Powell jelenlegi elnöknek esélye van e az újrajelölésre.

Powell négyéves elnöki ciklusa februárban jár le. Biden a COP26 nemzetközi klímaügyi konferencián tartott sajtótájékoztatóján kapta ez erre vonatkozó újságírói kérdést. Elmondása szerint elég sokat foglalkozik a Fed elnöki tisztségének kérdésével, s többször is tárgyalt már gazdasági tanácsadóival arról, ki lenne a jó jelölt és jó választás, azonban ennél közelebbit nem kívánt elárulni.

Janet Yallen jelenlegi pénzügyminiszter, korábbi jegybankelnök a CNBC-nek úgy nyilatkozott: nemrég vitatta meg az utódlás kérdését Biden elnökkel, azonban konkrétumokat ő sem volt hajlandó elárulni. Arra kérte az elnököt, hogy olyan valakit válasszon, aki hiteles és megfelelő tapasztalattal rendelkezik, s hozzátette Powell kiváló munkát végzett elnökként.

Powell népszerű itt is ott is

Az amerikai elnökök hagyományosan nem szoktak a regnáló Fed elnök helyett mást javasolni a monetáris politika csúcspozíciójára. Azonban ezzel a hagyománnyal, mint sok mással is szakított Donald Trump előző amerikai elnök. Ő az általa sokat kritizált Yellen helyére javasolta Powellt. Powell elnöksége alatt az amerikai munkanélküliség sokéves nem látott mélypontra süllyedt, s ezzel eleinte kivívta Trump szimpátiáját, azonban később az amerikai elnök sokszor nyíltan kritizálta az általa javasolt Fed elnök munkásságát.

A CNBC szerint Powell általában elég nagy népszerűségnek örvend a demokrata és a Republikánus szenátorok körében egyaránt, s ha újra jelölnék, valószínűleg nagy többséggel meg is választanák. A kritikusok szerint az általa vezetett intézmény elég jó munkát végzett a Covid-19-es járvány gazdasági hatásainak kivédésében, s jelenleg a legnagyobb feladata az emelkedő infláció, a gazdaságban jelentkező munkaerő hiány és a globális ellátási láncokban jelentkező zavarok hatásainak kezelése.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor elég erős kritikák érték Powellt és a Fed vezetését, elsősorban az elnök és a regionális Fed vezetők kötvény és részvénypiaci tranzakcióival kapcsolatban. Eközben Elizabeth Warren, a Szenátus Bankbizottságának tagja azért fogalmazott meg fenntartásokat a Fed vezetésével kapcsolatban, mert az szerinte nem végez elég jó munkát a bankok felügyeletével kapcsolatban. Szerinte Powell a folyamatosan a bankrendszert megkötő szabályozások enyhítése irányában tesz lépéseket, amely növeli az amerikai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat.