Az Antena 3 hírtelevíziónak adott, élőben közvetített interjúban Antonescu azt javasolta Angela Merkelnek, hogy vigye Németországba az államfői tisztségbe visszatérni készülő Traian Basescut.

"Romániának nem kell rezervátumnak lennie, ahol bármi megtörténhet. Mindez csak azért, mert úgy tetszik egyeseknek, akik nem Romániában élnek, nem Romániában fizetnek adót és nem szenvedik el a románokat sújtó visszaéléseket, kezdve a népszavazás megcsúfolásával" - jelentette ki Crin Antonescu. Hozzátette: "Vigye (Traian Basescut) Merkel asszony Németországba. Németország nagy és virágzó ország, adjon ott Basescunak és a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) egy darab földet és játsszon ott velük basescust, ne Romániában".

Kijelentésével Crin Antonescu arra a kormányzó romániai Szociál-Liberális Szövetség (USL) köreiben elterjedt nézetre utalt, miszerint Basescu leváltása az Európai Unió, és elsősorban Németország nyomásgyakorlása miatt nem sikerült.

Antonescu a tévéinterjúban kijelentette azt is, Traian Basescu már nem legitim államfője Romániának, és a közvéleménynek kell nyomást gyakorolnia rá, hogy lemondjon a tisztségéről. Úgy vélte, az államfő leváltására szavazó polgárok bármilyen törvényes formát öltő nyomása indokolt.

Antonescu július 6. óta tölti be ideiglenesen a köztársasági elnöki tisztséget, amikor a parlament felfüggesztette tisztségéből Traian Basescut. Victor Ponta miniszterelnök a román közszolgálati televíziónak kedd este adott interjúban lényegesen visszafogottabban értékelte a népszavazás érvénytelenítése utáni helyzetet. Kijelentette, képes úgy is kormányozni az őszi választásokig, hogy Traian Basescu tölti be az államfői tisztséget. Hozzátette, ha Basescu visszatér az elnöki palotába, megpróbál úgy kormányozni, hogy ne kelljen kapcsolatba lépnie az államfővel. Nem egyeztet vele telefonon sem, és nem megy el az államfő által vezetett Legfőbb Védelmi Tanács üléseire sem, ha annak napirendjén nincsenek fontos kérdések. Ponta hozzátette, tekintettel lesz az alkotmánybíróság vonatkozó határozatára, és abba sem fog immár beleszólni, hogy Traian Basescu képviselje Romániát az Európai Tanács ülésein.
Traian Basescu még nem szólalt meg a nyilvánosság előtt az alkotmánybíróság határozatának keddi kihirdetése óta.