Jelenleg 28 millió euróra (fornintra átszámoltan mintegy 9,8 milliárd forintra) becsüljük a mostani viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt" - mondta Kurt Weinberger.

A nyugat felől érkezett zivatarfelhők csütörtökön, az esti órákban átvonultak az ország nagy része fölött. A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, mintegy 19 millió eurós része (mintegy 6,6 milliárd forint) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett. Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

QP | Quality Placement

Sok helyen - például Hollabrunnban - teniszlabda nagyságú jégeső esett. "A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált" - összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője. A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk mintegy kilencmillió eurót tesznek ki.

Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény - a kár mértéke a teljes veszteségig terjed - mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője. Ebben a régióban már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt.